САНАРИС
описание услуг, телефоны и адреса организаций










Кліщі вийшли на полювання.

27.03.2017

Прийшла весна, тож містяни почали масово відвідувати парки відпочинку. Але настрій може зіпсувати неприємність — вас може вкусити кліщ. І не абиякий, а енцефалітний.

Енцефаліт — дуже небезпечна хвороба, яка вражає центральну нервову систему людини. Наслідки можуть бути різними: параліч, глухота, смерть. Такими, що переносять енцефаліт, є не більше 1–5 відсотків кліщів, але дізнатись, заражений кліщ чи ні, за допомогою тільки зовнішнього огляду неможливо. Тому ми вимушені остерігатись їх усіх. Найбільш активні кліщі наприкінці весни – на початку літа.
Але небезпечним є укус навіть «здорового» кліща. Тому в лісі, полі, в посадці намагайтесь уникати затінених місць з густим чагарником та високою травою. Особливо багато кліщів на узбіччях доріг та стежок, де вони, сидячи на кінчиках стебел трави або верхівках кущів, чекають на свою жертву. На відкритій галявині, у сухому сосняку кліщів або дуже мало, або зовсім немає.
Коли кліщ заповзає під одяг, то він не кусає одразу, а ще деякий час повзає по тілу в пошуках зручного місця. Якщо бути дуже уважним, то кліща, який повзе по тілу, можна відчути і вчасно видалити.
Специфічних методів профілактики на сьогодні не існує. Тому при відвідуванні парку, лісу рекомендовано триматись середини стежок, одягати довгі штани, сорочку з довгими рукавами і застебнутим коміром, головний убір. Повернувшись додому, необхідно перевірити у себе та членів сім’ї, чи не причепився кліщ. Особливо ретельно треба обстежувати частини тіла з волосяним покривом.
При виявленні кліща, що присмоктався, потрібно негайно звернутись до лікаря. Якщо цього зробити неможливо, то слід самотужки його видалити. Для цього треба взяти його вигнутим пінцетом або хірургічним затискачем якомога ближче до хоботка, акуратно підтягувати, обертаючи навколо вісі в зручну сторону (за чи проти годинникової стрілки). Через 1–3 оберти кліщ виймається повністю разом з хоботком. Якщо ж кліща намагатись висмикнути, то тільце відірветься, а голова кліща залишиться у шкірі.
Пам’ятайте, що чим раніше ви звернетесь до медичних працівників та розпочнете лікування, тим більше шансів на повне одужання.
Увага! Обробіток кліща олією не змусить його вийняти хоботок. Олія тільки вб’є кліща, закривши йому дихальний отвір, та змусить його відригнути вміст шлунка в ранку, що збільшить ризик зараження.
НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області



Наркология:
проф. Ю.Пакин


















© Sanaris 2005-2010. Все права защищены
Создание сайта: LND